Joomla 3.x Templates by FatCow Complaints

Testări gratuite Babeș-Papanicolau în sectorul 1

Începând cu data de 20.08.2020 Complexul Multifuncțional Caraiman efectueză gratuit, pentru locuitoarele sectorului 1, testul Babeș-Papanicolau și examenul secreției vaginale. Programul de recoltare este zilnic, de luni până vineri, prin cabinetele de obstetrică-ginecologie și de planificare familială.

În program vor fi incluse persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul programului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimile 3 frotiuri cervicale Babeș-Papanicolau normale. Programările se pot face la numărul de telefon: 021.2244073.

Obiectivul principal al programului de screening pentru cancerul de col uterin al Complexului Multifuncținal Caraiman este reducerea incidenței formelor invazice ale cancerului de col uterin precum și a mortalității specifice prin cancer de col.

În ceea ce priveste obiectivele programului, ele se pliază pe cele ale Programului Național de screening pentru cancerul de col uterin:
  • Depistarea cancerului de col uterin în stadii percoce;
  • Îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament;
  • Creșterea gradului de informare a populației feminine de la nivelul comunității sectorului 1 pentru utilizarea serviciilor de screeening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoanele asimptomatice.

Screening-ul constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolau a populației feminine din grupa de vârstă 25-64 de ani.

Cancerul de col uterin reprezintă una din principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor. România se situează pe locul 1 din țările Uniunii Europene la mortalitatea prin cancer de col uterin. Atunci când este depistat precoce, cancerul de col uterin este unul din cancerele cu cea mai mare rată de vindecare. Acesta poate fi depistat precoce și uneori poate fi prevenit aproape în totalitate dacă pacienta efectuează regulat testul de screening Babeș-Papanicolau.

Testul citologic Babeș-Papanicolau este o componenta importanta și obligatorie a controlului medical de rutină la femei deoarece detectează acele modificari, care netratate pot duc la apariția unui cancer de col invaziv.

Prin intermediul lui se examinează microscopic celulele colectate de la nivelul colului uterin evaluându-se eventualele modificări inflamatorii, reactive și reparatorii,preneoplazice si neoplazice.

Complexul Multifuncținal Caraiman este primul centru medical deschis în România de o autoritate locală și are sediul pe str. Caraiman nr. 33A Sector 1, București.